SZAKÉRTŐ BEÜZEMELÉS CSAK 1 Ft-ÉRT.

beüzemelés

  • SZAKÉRTŐ beüzemelés.
  • Üzemeltetési helyére szállítás.
  • A készülék kicsomagolása.
  • Rögzítőcsavarok eltávolítása.
  • Rákötés a víz- és csatornahálózatra.
  • Készülék szintbe állítása.
  • Áramhálózatra csatlakoztatás.
  • Régi készüléket kikötjük
         és elszállítjuk!
  • Csak 1 Ft!

Országos HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

szállítás

  •  CSAK 1990-ft
  • Magyarország egész területén.

BLOG bejegyzések

Szárítógép vásárlás előtt állsz?

2021.10.11 16:45
Szárítógép vásárlás előtt állsz?

Nem tudod mi alapján válaszd ki a számodra tökéletes szárítógépet?
A szárítógép egy nagyon praktikus háztartási készülék, viszont sokan ódzkodnak a vásárlásától. Sokan gondolják, hogy nem túl energiatakarékos, ezáltal emeli a költségeket.

A különböző gyártók tervezői a korszerűbb típusú szárítógépek gyártásakor törekedtek arra, hogy erre a dologra megoldást találjanak és csak is olyan takarékossági funkciókkal szereljék fel a készüléket amelyekkel hatékonyabban működik.

Nézzük is meg, hogy hogyan választhatod ki számodra a megfelelő mosógépet!

Méret és elhelyezés

Az első és legfontosabb, hogy jelöljük ki és tervezzük meg a készülék helyét. Ha úgy véled a fürdőszobában lenne a legjobb akkor nagyon fontos, pontosan mérd le mekkora hely áll a rendelkezésére, ezzel elkerülve a kellemetlenségeket, pl. a termék visszaküldését, cseréjét.

Ha elöltöltős mosógéped van otthon, akkor a tetejére is teheted az új szárítógépét, csak arra kell figyelned, hogy a méretük ugyanolyan legyen. Keskeny méretű vagy felültöltős készülékeknél ez az összeépítés nem kivitelezhető! Viszont ha normál méretű elöltöltős készüléked van akkor egy összeépítő keret segítségével könnyen egymásra tehető, annak érdekében, hogy stabilabban álljon. Munkatársaim az összeépítést is elvégzik (plusz díjért). A most kapható készülékek szerencsére már akárhol elhelyezhetők, nem szükséges a lég-, vagy vízkivezetés, csak egy konnektor kell a közelben.

Ha a fürdőszoba helyett mégis a konyhában szeretnéd elhelyezni, létezik pult alá építhető szárítógép is, ami azt jelenti, hogy a készülék teteje leszerelhető, így a normál méretű pult alatt is elfér. Ha esetleg magasabban van a pult, akkor bármely szabadon álló szárítógép elférhet alatta, de mindkét esetben javasoljuk, hogy pontosan írjd fel a méreteket.

Típus

Alapvetően kétféle típus van a piacon. A kondenzációs szárítógépek általában csendesebben működnek, és olcsóbbak. Hátrányuk, hogy sajnos többet fogyasztanak. A hőszivattyús szárítógép drágább, de cserébe kevesebbet fogyaszt, további előnye, hogy jobban kíméli az érzékenyebb ruhákat, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárít.

Erről van egy hosszabb cikkünk, amit itt el is tudsz olvasni >>

Még egy típus van a 2in1 szárítógép – azaz a mosó-szárítógép. Ez akkor lehet bölcs megoldás, ha kis lakásban laksz, és nem "dúskálsz a négyzetméterekben". Nem árt viszont, ha tudod, hogy ezeknél a típusoknál a szárítási kapacitás kevesebb, mint a mosási.

Mosó-szárítógépek előnyeiről és hátrányairől itt olvashatsz >>

Töltetsúly

A termékek adatlapján a töltetsúly mindig kg-ban van megadva, ez egyszerűen azt jelzi, hogy hány kg száraz ruhát tudsz a készülékbe rakni. Az optimális működés érdekében az a legjobb, ha ezt betartod és sokkal kevesebbet és többet sem teszel bele.

Ha már van otthon mosógéped, akkor ahhoz mérten válassz szárítógépet, mert akkor nem kell félretenni a vizes ruhák egy részét, hanem mosás után egyből eltudod indítani a szárítást. Fontos: az optimális működéshez NE pakolj több ruhát a gépbe, mert úgy a fogyasztás is növekedni fog, ráadásul az eredmény sem lesz olyan, mint az ígért. Ami a kínálatot illeti, 7-10 kg töltetsúlyú szárítógépek vannak forgalomban, legnépszerűbbek a 8-9 kg-os típusok, amelyek egy nagycsalád igényeit is képesek kiszolgálni.

Figyelj oda, hogy a maximális töltősúly általban a csak egy programokra vonatkozik. A programok között megtalálod, hogy melyiknél mekkora a szárítógép kapacitása.

Az alábbi példán láthatod, hogy mindegyik programnál különböző lehet a töltetsúly:

szárítógép program

Fogyasztás – energiaosztály

A szárítógépeknél is segítségünkre van a szokásos energiaosztály jelzés, de a fogyasztásnál sokkal többet számítanak egyéb tényezők, mint például a mosógépnél. Tanácsos minél nagyobb fordulaton centrifugálni a ruhákat (kivéve természetesen az érzékeny textíliákat), mert a centrifugáláshoz sokkal kevesebb energia szükséges, mint a szárítógép fűtéséhez, továbbá szárazabb ruhákkal a szárítógép is kevesebbet fogyaszt. A szárítás gyorsasága, hatékonysága attól is függ, milyen ruhái vannak. A szabadban gyorsabban száradók feltehetően a szárítógépben is hamarabb száradnak.

Az A energiaosztályba tartozók számítanak a legjobbnak, így érdemes  A vagy B címkés modellt választani. Egy szuper tippet adunk: vásárláskor arra is figyelj, hogy a kiszemelt készülék valamilyen ECO (takarékos) funkcióval is rendelkezzen, mert ezek használatával minden egyes alkalommal energiát spórolhatsz, de a legtöbb termékben manapság ezt a funkciót már megtalálhatod.

Összességében elmondható, hogy a hőszivattyús készülékek átlagosan kevesebbet fogyasztanak, mint a kondenzációs szárítógépek.

A B C D

Szín

 

A legnagyobb választék még mindig a fehér színből van, de a többi háztartási géphez hasonlóan ma már a szárítógépekből is van pár különleges, extra szín. Arra szerintünk azért érdemes figyelni, hogy az egy helyiségben elhelyezett háztartási gépei harmonizáljanak egymással.

Zajszint

A termékek adatlapján, az energiacímkén decibelben megadott értékkel lehet összehasonlítani, hogy melyik szárítógép zajosabb. Minél kisebb az érték, annál csendesebb. Általánosságban elmondható, hogy a hőszivattyús készülékek halkabban működnek.

Egy átlagos normál emberi beszélgetés 60 dB körüli. A szárítógépek zajszintje is 60-65 dB körül mozog. A szárítógépek csak időközönként adnak ki "hangot". Maximális hangereje lehet akkor amikor a szárítógép elindul és a kompresszor működése megkezdőik, vagy a hűtőfolyadék áramlása történik. De a szárítási folyamat alatti zúgó hangok már sokkal halkabbak. Ezeket a hőszivattyú adja ki, és teljesen normálisak. Amennyiben mosókonyhában, fürdőszobában helyezed el a szárítógépet, ahol be tudod csukni az ajtót, garantáljuk, hogy nem fog zavarni pihenés közben sem. 

Programok

A szárítógép bekapcsolása előtt mindig figyelj arra, hogy, milyen textíliát teszel be a gépbe, és körültekintően válassza ki a hozzá illő programot. Ez azért fontos, nehogy kellemetlen következményei legyenek a szárítási ciklusnak pl. összement ruhák stb.

Használj kímélő – szenzitív – programot az érzékenyebb ruhákhoz. Minden esetben az anyagnak megfelelő programot válaszd ki. Ilyen például a tolltöltetű anyagokra, gyapjúra optimalizált, törülköző, farmer, ágynemű, fehérnemű, Ing/business program, az allergia plusz, amely a magas hőmérsékletnek köszönhetően nemcsak szárít, hanem az összes baktériumot megsemmisíti. 

 

programok

Praktikus funkciók

Én személy szerint előnyben részesítem a digitális kijelzővel rendelkező készülékeket, mert segítségükkel mindig pontosan láthatom a beállítási paramétereket, és a működési folyamatot. Könnyebben tudok tervezni, és mindig tudom, mi történik. A legtöbb modellnél pedig a programindítás késleltetését is könnyedén be lehet állítani. Rendkívül professzionális megjelenést sugall, ha a gép nagy felbontású magyar nyelvű TFT kijelzővel van felszerelve, amellyel Ön még precízebben követheti a szárítási ciklust.

Sok vásárló emellett a könnyű kezelhetőséget is keresi. Nagyon idegesítő, ha az ember csak a bonyolult használati utasítással a kezében tudja elindítani a programot.

Rendkívül elegáns megoldás a dobvilágítás, amellyel a szárítógépből való ki- és bepakolás könnyűvé és egyszerűvé válik.

Ezeken kívül az is praktikus, ha a program végére hangjelzés hívja fel a figyelmet. Így nem kell mindig azt lesni, mikor jár le a szárítási ciklus, ha épp nincs a helyiségben, akkor is egyértelműen tudhatja, itt az idő, hogy kipakolja a tökéletesen száraz ruháit.

Hasznos programok a gyors programok, melyek akár csak gőzzel felfrissítik a ruhát. Így ha csak gyűrőtt a ruha, nem kell kimosni, csak egy felfrissító szárításra bedobni a szárítógépbe. Hasonló gőzprogram segít a gyűrődések megelőzésében is.