SZAKÉRTŐ BEÜZEMELÉS CSAK 1 Ft-ÉRT.

beüzemelés

  • SZAKÉRTŐ beüzemelés.
  • Üzemeltetési helyére szállítás.
  • A készülék kicsomagolása.
  • Rögzítőcsavarok eltávolítása.
  • Rákötés a víz- és csatornahálózatra.
  • Készülék szintbe állítása.
  • Áramhálózatra csatlakoztatás.
  • Régi készüléket kikötjük
         és elszállítjuk!
  • Csak 1 Ft!

Országos HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

szállítás

  •  CSAK 1990-ft
  • Magyarország egész területén.

BLOG bejegyzések

Minden, amit a mosógép dobjáról tudni szeretnél

2021.11.16 13:54
Minden, amit a mosógép dobjáról tudni szeretnél

Mosógép vásárláskor az egyik szempon, a dob típusa.
Különböző méretűvel találkozhatunk, de el kell döntenünk melyik a számodra legmegfelelőbb.

Azzal neked kell tisztában lenned, hogy mekkora, kis vagy nagy dobkapacításra van szükség a családban.

  • Mi az a dobkapacitás?
    A mosógép dobkapacitását az egy ciklusban kimosható száraz ruhák nettó tömege határozza meg. Ez általában valamivel kevesebb, min ahány ruha elfér a mosógépben, amikor az nem megy.

    dobkapacitás

  Általában a mosógép dobkapacitása 5kg-tól körülbelül 12 kg-ig terjed és a vásárolt készülék mérete
  teljes mértékben a Te egyedi igényeidtől függ, a ruhanemű méretétől, a mosás gyakoriságától stb..

  • Milyen méretre van szükséged?
    A mosógép vásárlási útmutatóban már korábban említettük a kapacitást, de beszéljünk róla újra sokkal részletesebben! A mosógép dobmérete a Te mosási szükségleteidtől, igényeidről és szokásaidtól függ.
    Elöször is milyen nagy a család? Egy kéttagú család szükségletei nyilvánvalóan mások, mint egy öttagú  vagy többtagú családé.
    Általában hányszor mosol egy héten? Vannak olyanaok akik naponta mosnak ruhák és vannak olyanok akik inkább hetente egyszer, maxium kétszer.
    Milyen a ruhatára a családnak, milyen ruhákat mosol legtöbbször? Esetleg erősen szennyezett ruhákat vagy babaruhákat, sportruhákat? Ezeket mind figyelembe kell venni!

    dobméret ajánlások

A legtöbb esetben egy 7 kg-os dobméret elegendő egy közepes méretű háztartáshoz. A 7 kg-os dobméretű mosógépek kényelmesen mossák a normál töltetet és vannak már kifejezetten a kisebb töltethez szabott programok is. Például a legtöbb 7 kg-os mosógép rendelkezik Rapid 30 fokos vagy másnéven Quick Wash programmal, amellyel kisebb adagú, nem szennyezett ruhákat tudsz mosni, ha hétvégén szeretnél nagyobb adagokat.

Azonban egy nagy család számára, ahol általában hetente többször mosnak, ott mindenképpen egy nagyobb dob lesz a megfelelő. A nagyobb dob több ruha mosására képes egyetlen ciklus alatt és még az ágyneművel és a nagyobb törülközőkkel is könnyebben elbánik. Nyilván egy kis család vagy egyedülálló személy ruhamennyisége, ágyneműje sokkal kevesebb, így a kisebb kapacitású mosógép is megbírkózik evvel.

 

  • Ténylegesen mennyi ruhát mosol egy héten?
    A mosógépbe férő ruha mennyisége a ruha stílusától és szövetétől függ. Például a legtöbb 6 kg-os mosógépben nem moshatsz ki két selyemfüggőnyt, egy szatén lepedőt és 12 pamutpólót. Egyrészt a ruhaneműk kölünbözősége miatt sem ajánlatos együtt mosni másrészt általános szabály, hogy egy 6 kg-os mosógép általában körülbelül 15 pólót mos ki egyetlen ciklus alatt.
    Ugyanígy egy 8 kg-mosógép maxmimum 25 pólót és egy nagyméretű, mondjuk 180x200-as lepedőt könnyedén kimos.

  • Dobok típusai:
    A mosógépek különböző típusú dobokkal rendelkezhetnek az anyagoktól, az elhelyezkedéstől, a mintáktól és egyéb tényezőktől függően.
    A műanyag dobok még mindig nagyon elterjedtek, főleg Amerikában és leginkább az olcsóbb mosógépekben található meg. A műanyag dob legnagyobb előnye, hogy könnyen tisztítható és nem korrodálódik (rozsdásodik) a kemény víz hatására.

    dob belülről

    Az acéldobos mosógépek már prémium kategórába tartoznak. Manapság ez található meg Európában minden felültöltős és elöltöltős mosógépben. A legtöbb gyártó saját technológiával rendelkezik az acéldobok tervezésében, amelyek biztosítják, hogy ruhái ne sérüljenek meg, de ettől függetlenül a mosási és centrifugálási ciklusok során alaposan tisztítanak.
    Vannak típusok amelyekben félhold alakúöntvény található a mosódob belső felületén. Ez a forma elnyeli a kemény ütéseket a mosási folyamat során, és mély, de gyengéd mosást ad a ruháknak. Ez a kialakítás úgy működik, hogy a vizetfelfelé görbíti, hogy a ruhák ne súrlódjanak az acéldob falához és ne sérüljenek meg.
    A mosógép dobja vízszintesen vagy függőlegesen is elhelyezhető. Ennek nagyon egyszerű és logikus a magyarázata. Az elöltöltős mosógépben egy vízszintes dob található, a felültöltősben pedig egy függőleges dob. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amit egy másik blogvikkünkben firtatunk.

  • A nagyobb dob jobb?
    Ez nem igaz, helytelen azt feltételezni, hogy minél nagyobb a dob mérete, annál jobb lesz a tisztítái teljesítmény és az ár-érték arány. A nagyobb mosógépeknek számos előnyük van, de vannak jelentős hátrányai is.
    A nagy mosógépdob előnye, hogy több ruhneműt tudsz benne elhelyezni. Hosszútávon sokkal jobb a mosógépnek a kevesebb, de nagyobb adagú mosás, mint a nagyon gyakori kis adagú mosás. Tehát nagy családban egy nagyobb töltetű mosógéppel víz- és áramköltséget spórolhatsz.
    Egy másik előnye, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a mosógép vásárlás során, hogy a nagyobb mosógép jobban alkalmazkodik a nagyobb töltetekhez, ami azt jelenti, hogy lehet néhány olyan program, amelyek jobban megfelelnek a terjedelmesebb anyagokhoz, pédául függönyökhöz, lepedőkhöz, takarókhoz. Előfordulhat, hogy egy kisebb mosógép nem rendelkezik speciális ezekhez alkalmatos programokkal.
    A nagyobb mosógépek hátránya, elsődlegesen az áruk. Eezenkívül, ha nem rendeltetésszerűen használod, és pl. csak félig töltöd meg rendszeresen akkor minden ciklus során nagyobb víz- és villanyköltséghez járulsz hozzá.

    Mosógépvásárlás előt állsz? Segítünk a választásban»