SZAKÉRTŐ BEÜZEMELÉS CSAK 1 Ft-ÉRT.

beüzemelés

  • SZAKÉRTŐ beüzemelés.
  • Üzemeltetési helyére szállítás.
  • A készülék kicsomagolása.
  • Rögzítőcsavarok eltávolítása.
  • Rákötés a víz- és csatornahálózatra.
  • Készülék szintbe állítása.
  • Áramhálózatra csatlakoztatás.
  • Régi készüléket kikötjük
         és elszállítjuk!
  • Csak 1 Ft!

Országos HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

szállítás

  •  CSAK 1990-ft
  • Magyarország egész területén.

BLOG bejegyzések

Hogyan mossunk fehér ruhákat, hogy fényesek maradjanak 2. rész

2021.11.24 10:30
Hogyan mossunk fehér ruhákat, hogy fényesek maradjanak 2. rész

Hogyan mossuk a fehér ruhákat, hogy fényesek maradjanak? 2. rész
Így őrizd meg ruháid fehérségét!

Fontos bizonyos szabályokat betartani, hogy a fehér ruháid fényesek és vakítóak maradjanak.

Blogcikkünk 1.részét ITT olvashatod el >>

..és akkor folytassuk is!

Hogyan kell fehéríteni a ruhákat?

Az elképzelés az, hogy a fehérítő a válasz a piszkos, elsárgult ruhákra. Sajnos ez egy nagyon nagy tévhit!
Csak azért, mert valami hófehér és elszíneződött még nem jelenti azt, hogy a legjobb megoldás, hogy erős fehérítővel próbálkozunk helyrehozni. A ruha ápolási címkéje jelzi, hogy használhatsz-e egyáltalán fehérítőt vagy sem, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy ez egy fontos tényező.


Kétféle fehérítőt különböztetünk meg. Létezik klóros fehérítő és oxigénes. Míg a klóros fehérítő egy sokkal erősebb anyag a kettő közül, addig az oxigénes egy természetesebb, szín és anyagvédő fehérítő, nem károsítja a szövetet. Soha ne használj klóros fehérítőt kényes ruhadarabokra, mert nagyon könnyen károsíthatja.

Miért érdemes kerülni a fehérítőt?

Nem is gondolnánk, de sokan nem nagy szószolók a fehérek fehérítésének.Először mindenképpen fehérítőmentes mosószerrel érdemes próbálkozni. A Klóros fehérítő valóban kémiai reakciót vált ki és akár mégsárgásabbá teheti az anyagokat, így az ingeken, pólókon vagy ágyneműkön lévő verejték vagy bármilyen folt kétségtelenül besárgulhat. Onnan pedig már tényleg nincs visszaút.

Számos módja van annak, hogy besárgásodáshoz vezethet egy ruhanemű színe:
- lehet, hogy fehérítőt használsz olyan ruhákon, amin nem is szabadna
- túl sok, az előírtnál több fehérítőt használsz
- nem elegendő és alapos az öblítés

Ezek mellett azt is meg kell említenünk, hogy nem minden fehérítőmárka egyforma. Sok, olcsó, silány minőségű összetevőkből álló fehérítő van manapság a piacon, amik nem védig, hanem csak károsítják a ruháidat. Nem mellesleg csúnyán le is rakódhat mosógépedben, ha azt nem takarítod leaglább 3 havonta. Amerikában a legjobb és
a legtöbb háztartásban megtalálható fehérítő a Clorox. Szerencsénk van, mert itthon is kapható, így ha nagyon muszáj akkor ezt ajánaltos használni!

clorox fehérítő

Valóban így van, hogy nem a fehérítő adja a vadonatúj ruhák fehér megjelenését.
Amikor új ruhákat vásárolsz, az az oka annak, hogy azok szuperfehérek, hogy hozzáadott extra kék festék van az anyagokban. Tehát, ha helytelenül mosol klóros fehérítővel, az lassan kioldja a kék színt, amitől a sárga tónusok megjelennek.

Szakértők szerint így mosd a fehér ingeket és egyéb ruhákat:

Használat előtt teszteld a fehérítőt, amit újonnan kezdesz használni egy kis anyag pontján.
Kezeld elő az ilyen makacs, foltos ruhákat, és hagyd ázni egy órán keresztül. Nyilván egy vörösbor vagy kávé foltos 
ruha esetében kénytelen leszel fehérítőhöz nyúlni, de ahogy említettük, csak úgy" fehér dolgokat, ne moss fehérítővel, mert csak mégjobban besárgásodhat! 

Önts mosószert a mosógép megfelelő rekeszébe. Kövesd a címkén vagy leíráson található utasításokat a megfelelő mennyiség kiméréséhez. Más cikkben már említettük, hogy a több mosószer nem jelenti azt, hogy a ruhák fehérebbek vagy tisztábbak lesznek. Adj fehérítőt a gép időzített adagolójához. Mivel minden gép más és más, ezért ellenőrizd a gyártó utasításait a részletekért, hogy hova is kell pontosan öntened.

Így ápold a fehéreket

A leírtak után már tudod, hogyan kell mosni a fehér ruhákat. Ez egy nagyon jó első lépés, de az anyagokat megfelelően kell ápolni, hogy a lehető legfehérebbek maradjanak. 

Mutatjuk hogyan:
- hasznos minden viselet után kimosni a fehér ruhákat, mivel az esetleges foltok felhalmozódhatnak és idővel mégjobban besötétedhetnek
- a makacs foltokat azonnal kezeld. Minél tovább hagyod a foltot a ruhán annál nehezebb eltávolítani. Ne várj!
- vasalás előtt is ellenőrizd a címkét (A szakértő javasolja, hogy használj enyhén nedvesített törlőkendőt a vasaló és az anyag között, hogy megóvd az égéstől vagy a rozsdás aljú vasalótól, ami elszínezi az anyagot.
- tárold megfelelően a fehér ruhákat. Győződj meg, hogy mindig tiszták és teljesen szárazak legyenek, mielőtt száraz, hűvős helyre tennéd őket, nehogy bepenészesedjenek. Ha egy szezonra elteszed a másik szezonú ruhákat. pl.: télen a nyári ruhákat és fordítva, akkor mindeképpen használj poliproplén tárolódobozokat. A műanyag dobozok, tárolók könnyen szennyeződnek, szívják magukba a port stb. és ez a fehér ruhákat sárgásíthatja.

Hogyan kell gondoskodni a fehér törülközőkről?

fehér törülköző


Amikor fehér törülközőt mosol, érdemes egy fél csésze szódabikarbónát hozzáaadni a fehérítőmentes mosószerhez. Ez egy kíméletes megoldás és segíti eltüntetni a szennyeződéseket, amelyek az elszíneződéshez vezethet. Havonta egyszer egy kis kékítőszert is érdemes használni. A törülközőknél is a desztillált fehér ecetet ajánljuk, hogy minél frissebbek és fehérek legyenek.

 

Itt elolvashatod a cikk 1. részét >>

Por alapú mosószer vagy folyékony , vagy inkább mosókapszula? Melyik jobb? >>

Új mosógépet vennél, de nem tudod, mi alapján válaszd ki a megfelelőt? >>